Vilmos Kondor: Budapestin varjot

Vilmos Kondorin Budapestin varjot (Tammi, 2012) aloittaa Budapest noir -dekkarisarjan, jossa on yhteensä viisi osaa. Jostain syystä olin ladannut sarja-aloitukseen aika paljon odotuksia. Ehkä 'noir' oli se maaginen sana, joka laittoi minut odottamaan synkkiä, koukuttavia juonenkäänteitä. Aivan semmoisia ei Budapestin varjoista löytynyt, mutta ei tämä silti huono dekkari ollut. Lukufiilikset jäivät keskitasolle - Kondorin kirja oli kelvollinen genrensä edustaja, mutta suurta kiinnostusta sarjan jatko-osiin minulla ei syntynyt.


"Viisisataa pengőa oli harkittu ja suuri sijoitus. Sillä, joka uhrasi tyttöön tuollaisia summia, oli vakavasti otettava asiakaskunta palveltavanaan. Sellainen ei lähettäisi naisiaan eikä asiakkaitaan terézvárosilaisen asunnon palvelijanhuoneeseen. Gordonin oli turha vakuutella itselleen, ettei tytössä mitään erityistä ollut. Mutta yksi asia oli varmaa: saisipa hän selville mitä tahansa - jos ylipäätään pystyisi jotain selvittämään - se ei olisi mitään mukavaa. Ja hyvin todennäköisesti hän ei voisi siitä kirjoittaakaan. Sillä vaikka hän löytäisikin tytöt, yksikään lehti ei hänen juttuaan julkaisisi." (s. 87)

Budapestin varjojen päähenkilönä rikoksia ratkoo rikosreportteri Zsigmond Gordon, joka työskentelee budapestiläisessä sanomalehdessä. Hän saa vihiä kauniista, surmatusta juutalaistytöstä, joka on löytynyt kaupungin ilotyttöalueelta. Viranomaiset yrittävät painaa tytön kuolemaa villaisella, mutta Gordon kiinnostuu tytön menneisyydestä. Jäljittäessään syyllistä Budapestin kaduilla Gordon huomaa pian olevansa itsekin ajojahdin kohteena.

Kirjan juoni ei ole mitenkään erityisen originelli, mutta kiinnostavaa lisävivahdetta siihen tuo tapahtumien ajankohta, vuosi 1936. Natsit vilahtelevat muutaman kerran sivulauseissa, ja juutalaisaihe on enemmänkin esillä. Pääpaino on koko ajan kuitenkin tytön kuoleman selvittelyssä, eikä mitään historialuentoja kirjassa onneksi ollut. Budapestin katuja ja muita paikkoja mainitaan nimeltä kiitettävästi, ja kaupunkia hyvin tunteva lukija nähnee silmiensä edessä tapahtumapaikat. Minun muistikuvani ainoalta Budapestin reissultani ovat niin ylimalkaiset, että jouduin tyytymään mielikuvituksen voimaan.

Gordon on päähenkilönä mielestäni tasokkaampi kuin kirjan juoni, vaikka hän onkin hieman kliseisesti ammatilleen yliomistautunut toimittaja. Pidin siitä, että rikosta selvitteli joku muu kuin poliisi. Harvat kirjassa esiintyvät poliisin edustajat olivat täysin sivuraiteiden hahmoja, mutta selvisipä syyllinen ilman heitäkin. Hyviä sivuhenkilöitä olivat Gordonin taiteellinen naisystävä ja erikoinen naapuri, he toivat omanlaistaan lisäväriä rikoksen selvittelyyn. Naisystävään liittyvät juonenkäänteet antoivat ymmärtää, että tätä suhdetta puidaan sarjan seuraavissakin osissa.

Budapestin varjot saa minulta kolme Goodreads-tähteä. Kovin jännittävää noir-tunnelmaa kirjassa ei ollut, mutta ainakin Budapest-faneille kirjassa riittää bongailtavia paikkoja.

Saan kirjasta haastepisteen omaan Rikoksen jäljillä -lukuhaasteeseeni, ja saavun Budapestin varjoista rikospaikalle. Rikostoimittajan ammatti on kirjassa hyvin esillä, joten sanomalehtiväki saa oman edustajansa Mikä minusta tulee isona -haasteeseen. Ammattihaaste on osaltani sivuuttanut puolivälin etapin, kun jo 11. ammatti napsahti pistelaariin. Mestarin arvonnimen saavuttaminen (20 ammattia) näyttää edelleen realistiselta tavoitteelta, vaikka aionkin edetä haasteessa samalla taktiikalla kun tähänkin asti - tuuriin luottaen. Ammatteja nousee kirjoista esille jos on noustakseen. Ennen pitkää näin on aina käynyt, miksei siis jatkossakin. :)
 
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa LukuneuvojaAnnelin kirjoissaHemulin kirjahylly ja Nenä kirjassa. Turun sanomien arvio kirjasta.
Kirjan tietoja:
Vilmos Kondor: Budapest Noir (2008)
Suomennos Tähti Pullinen
Tammi, 2012
296 sivua

Kommentit

  1. Etenet haasteissa hyvää tahtia! En ollut tästä sarjasta kuullutkaan, mutta varsin mielenkiintoiselta tuntuu tämäkin.

    VastaaPoista
  2. Minulla tämä (tai sarjan joku muu suomennettu osa) on tullut muutaman kerran vastaan kirjastossa, mutta vasta nyt tulin tähän tarttuneeksi (oma rikoshaaste innoitti). Budapest + sotaa edeltävä aika + dekkari -yhdistelmä tuntui lupaavalta, mutta vähän tämä lässähti tavanomaisen dekkarin tasolle. Eipähän sentään enää tarvitse miettiä, oisko tämä maailman paras dekkari vai ei. :)

    VastaaPoista
  3. Mua kiinnostaa tämä Budabest-sarja. Harmi, jos on kökköä.

    VastaaPoista
  4. En sanoisi, että tämä oli kökkö, mutta joku säväys tästä omassa lukukokemuksessa jäi puuttumaan. Kannattaa silti kokeilla, kolahtaako vai ei. Ja tiedä häntä, ehkä sarja paranee jatko-osissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.