Erik Wahlström: Kärpäsenkesyttäjä

Hyvää J.L. Runebergin päivän iltaa! Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä (Schildts, 2010) -kirjan myötä aloittelen Lukuiloa perhoslaaksossa -haasteen. Haasteessa luetaan kirjoja, joiden nimessä on perhonen tai jokin puutarhassa lentelevä hyönteinen. Kesän ärsyttävä pörisijä lennättää minut kaaliperhostasolle. 'Potentiaalinen haastekirja' olikin ainoa syy, jonka vuoksi nappasin Kärpäsenkesyttäjän kirjastosta mukaani. Takakansi melkein sai minut jättämään sen kirjaston hyllylle ('reilut 300 sivua juttua Runebergistä, voipi olla tylsä tapaus..'), mutta onneksi annoin kirjalle tilaisuuden - se osoittautui erittäin mainioksi. Ja koska kirjan pääosassa on itse runoilijakuningas Runeberg, kirja sopii juhlistamaan tätä päivää. Runeberg kenties ei olisi valinnastani ilahtunut, mutta hän jupiskoon pilvenreunalla, minä bloggaan.

Kirjan päähenkilönä on Johan Ludvig Runeberg. Kärpäsenkesyttäjässä Runebergin yksityiselämä esitetään lukijalle fiktiivisessä muodossa. Puhdas elämäkerta kirja ei ole, vaikka siinä viliseekin runsaasti ajan tunnettuja tapahtumia ja kulttuuripersoonia J.V. Snellmannista Fredrik Cygnaeukseen - Fredrika Runebergia unohtamatta. Wahlström kuvaa Runebergin elämää todella riemastuttavalla tyylillä. Kärpäsenkesyttäjässä ei suurta runoilijaa nosteta jalustalle ihailtavaksi, vaan hänestä piirtyy kuva perhettään lähes tyrannisoivana, naiskauneudelle liikaakin silmää omaavana miehenä. Runebergin luonnetta ja tekosia pääsevät kuvailemaan vaimo Fredrika, ystävät, entiset naisystävät sekä mikä parasta, eläinkunnan edustajat kärpäsen johdolla. Joutsenet tuumaavat runoilijasta näin:

"Jos on kaunis, joutuu kestämään muitten kateutta. Me joutsenet emme voi mitään sille että höyhenemme ovat valkeita ja kaulamme pitkä ja hoikka. Onneksi olemme myös voimakkaita. Yhdellä siiveniskulla voimme murtaa ihmisen luun. Niinpä meitä vastaan ei helposti hyökätä. Mutta on kateellisia ihmisiä ja eläimiä jotka kuiskuttelevat (turvallisen välimatkan päästä) ettei äänemme ole kaunis. Sellaiset kommentit voi jättää omaan arvoonsa. Kaikeksi onneksi voimme viitata kansallisrunoilijaamme joka ylistää lauluamme kauniissa Joutsen-runossaan. Se on miltei meidän veroisemme." (s. 122-123)

Kärpäsenkesyttäjän kerronta etenee hieman poukkoilevasti ja lopusta-alkuun -tyylisesti. Kestikin jonkin aikaa päästä siihen kunnolla mukaan, mutta kun tapahtumista saa kiinni, alkaa nautinto. Kirjassa on omalaatuista huumoria, ja historialliset henkilöhahmot tulevat lähelle inhimillisine vikoineen ja luonteenheikkouksineen. Historiallisten romaanien ja kulttuurihistorian ystäville Kärpäsenkesyttäjä on nappikirja ja tarjoaa hieman kevyemmän lähestymistavan Runebergiin ja hänen tuotantoonsa.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Jäljen ääni, Kirjainten virrassa.
Kirjan tietoja:
Erik Wahlström: Flugtämjaren (2010)
Suomennos Jaana Nikula
Schildts, 2010
313 sivua

Kommentit

  1. Kuulostaa herkulliselta kirjalta! Haluaisin lukea tämän heti! Kiitos innoittavasta arviosta!

    Kärpäsenkesyttäjä taisi olla Finlandia-ehdokkaanakin, mutta en ymmärtänyt, että se on näin erikoinen. Kiinnostaa, todellakin.

    VastaaPoista
  2. Tämä ON herkullinen! Ja oli tosiaan Finlandia-ehdokkaana vuonna 2010, jolloin Rimmisen Nenäpäivä voitti. Sitä en ole lukenut, mutta Kärpäsenkesyttäjä oli ehdokkuutensa minusta ansainnut, niin hieno se oli. Kannattaa ehdottomasti lukea, luulen että pitäisit tästä. :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hauskalta kirjalta, jopa omaperäiseltä. Lisään plokkauksesi lukulistalle :)
    ps. kiitos kirja tuli perille :)

    VastaaPoista
  4. Omaperäisyyttä kirjassa on, hauskuus on ehkä enemmänkin vinoa huumoria, mutta upposi minuun. :) Hyvä tietää, että ainakin yksi paketti on löytänyt tiensä perille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.