Ilpo Koskela: Paholaisen kuiskaus

Palkintokierros johdatti minut kirjaston sarjakuvaosastolle. Kirjasammon sivut eivät ihmeitä paljasta Kemin sarjakuvapäivien Lempi-palkinnoista, mutta kaikki palkitut löytyvät sarjakuvapäivien omilta sivuilta. Viime vuonna Lempi Grand Prix -palkinto myönnettiin oululaiselle Ilpo Koskelalle, joka on myös nimetty sarjakuvaneuvokseksi kolmisen vuotta sitten. Koskelan tuotannosta nappasin mukaani Paholaisen kuiskauksen (Arktinen Banaani, 2009). Valitsin sen mukavan seikkailuhenkisen kannen perusteella, mutta lukemista aloittaessani huomasin, että sarjiksessa liikutaan melkeinpä sotaisissa ympyröissä. Yllätyspiste Ihmisiä sodassa -haasteeseen!

Paholaisen kuiskaus sijoittuu Kuuban vallankumouksen aikaan 1960-luvun alkuun. Kuubassa eletään jo Castron vallan alaisuudessa, mutta vastavallankumoukselliset keittävät omia juoniaan ja saarelle vyöryy myös neuvostojoukkoja. Tämän kiihkeän tunnelman keskelle lentää Koskelan sankari, seikkailija Aleks Revel. Revelin tehtävänä on etsiä maailman paras sikarintekijä ja lennättää hänet pois saarelta, kehittelemään kenties vaikkapa Paholaisen kuiskausta, uutta sikarimerkkiä. Mies löytyy vasta monen mutkan kautta, ja seikkailujen lomassa puhekuplissa turistaan vallankumousasiaa monelta kantilta.


Aivan huikeaa jännitystä Paholaisen kuiskaus ei tarjoile, mutta kiva välipalakirja se oli. Osa kuplista lisäsi paikallistunnelmaa espanjankielisillä teksteillä, ja vaikken kieltä osaakaan, pysyin juonessa mukana. Sivujen värimaailma on oranssin- ja mustanpuhuva - lukija voi itse päätellä, onko kyse auringon nousu- vai laskutunnelmista. Ihmishahmot oli usein piirretty aika yksinkertaisesti erityisesti kasvojen osalta, ja pidinkin enemmän muutamista koko sivun maisemakuvista, jotka toimivat tunnelmapaloina tapahtumien keskellä.  

Kirjan alussa on parikymmentä sivua 'normaalia' tekstimuotoista asiaa sikareista ja Kuubasta. En tupakoi saati polta sikareita, mutta tämä osuus oli kiinnostava. Tiedänpä nyt senkin, että sikaritehtaissa oli esilukijoita, jotka lukivat ääneen kirjallisuuden klassikoita sikarien käärijöille. Vallankumousaikana siirryttiin sitten lukemaan myös puoluelehtiä. Paholaisen kuiskaus oli mukava sarjakuva, jossa seikkailun lomassa saa hieman faktatietoa Kuuban sikarinhajuisesta historiasta.

Goodreads: 3 tähteä.
Muualla verkossa: Keskisuomalaisen ja Hesarin kritiikit Paholaisen kuiskauksesta.
Mistä sarjakuva minulle? Kirjaston kirja.
Kirjan tietoja:
Ilpo Koskela (käsikirjoitus ja piirrokset): Paholaisen kuiskaus
Etu-ja takakannen maalaukset Ossi Hiekkala
Arktinen Banaani, 2009
128 sivua

Kommentit

  1. Sinulla on taito lukea monipuolisesti ja tehdä löytöjä! En ollut tällaisesta sarjakuvasta kuullutkaan.

    VastaaPoista
  2. En minäkään tiennyt tästä mitään entuudestaan (noloa, kun Koskela sentään on oululainen), mutta nuo Kirjasammon listat on melkoinen löytölaari. :) Sieltä tuntuu löytyvän vaikka mitä kivaa ja uutta. Sarjakuva tosin on semmoinen genre, että sitä ei ole tullut seurattua yhtään vuosiin - eli otanpa melkein minkä vaan viime vuosina ilmestyneen albumin käsiin, on se uusi nimi minulle. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.